Als resultaat van een gebiedsproces waarin veel lokale partijen (ondernemers, verenigingen, dorpsvertegenwoordigingen), individuele burgers, grotere ondernemers (Leisurelands en K3Delta), overheden (gemeente Zevenaar, provincie Gelderland, Rivierklimaatpark IJsselpoort en Rijkswaterstaat) en Natuurmonumenten de schouders onder hebben gezet is eind 2017 een gezamenlijk en breed gedragen alternatief inrichtingsplan voor het Rhederlaag opgesteld door het IGOR (Integraal Gebieds Overleg Rhederlaag), een Platform van lokale partijen, aangevuld met Natuurmonumenten, Leisurelands en K3Delta. U kunt de notitie van uitgangspunten 2017 hier downloaden.
De notitie vormt de basis voor het nieuwe bestemmingsplan en een op te stellen toekomstvisie.
De notitie is op 25 oktober 2017 vastgesteld door de gemeenteraad van Zevenaar. Op dit moment vinden de onderzoeken plaats om tot een nieuw bestemmingsplan voor het hele gebied te komen.
Het IGOR is ontstaan om de impasse te doorbreken rond de voorgenomen nieuwe zandwinning waartegen omwonenden jarenlang hebben geprotesteerd. Het is een goede vorm van burgerparticipatie, met tot doel om samen een toekomstvisie voor Rhederlaag op te stellen in de plaats van het achteraf beoordelen van een concept hiervan.
In het IGOR waren bij de start ook vertegenwoordigers van de werkgroep Rhederlaag aanwezig. De werkgroep heeft een eigen website: www.PlatformRhederlaag.nl
(In tegenstelling tot wat de naam suggereert is dit NIET de website van het IGOR)
De werkgroep heeft als speerpunten:
– Geen overnachtingshaven in het Rhederlaag
– Geen windmolens of zonnepaneel eilanden in het Rhederlaag
– Geen ontzanding meer en zeker niet binnen 500 m van woningen
Alternatief Inrichtingsplan
Op initiatief van IGOR is door Leisurelands (beheerder Rhederlaag), K3Delta (ontzander) en Recreatiepark De Veerstal in juli 2018 een alternatief inrichtingsplan uitgebracht.
Meer informatie is te vinden op de website van K3 https://www.k3.nl/projecten/rhederlaag
Daar treft u onder andere de Brochure Januari 2021
Hieronder treft u een artikel aan van het watersportverbond met de laatste ontwikkelingen.
BRON: https://www.watersportverbond.nl/nieuws/doorontwikkeling-watersportgebied-rhederlaag/
20 april 2022
Doorontwikkeling Watersportgebied Rhederlaag
Rhederlaag is het grootste watersportgebied van Oost-Nederland. Voor uitbreiding van het gebied is inmiddels deels groen licht. Er zijn een aantal hete hangijzers, zoals de waterkwaliteit. Integraal Gebieds Overleg Rhederlaag behartigt de belangen van het gebied.
Het primaire doel van Rhederlaag is openluchtrecreatie
Rhederlaag is voor veel watersporters in Oost-Nederland een begrip en passanten die van Noord- naar Zuid-Nederland varen komen regelmatig op het Rhederlaag om daar een paar dagen te verblijven. Het primaire doel van Rhederlaag is openluchtrecreatie. Leisurelands is de eigenaar van Rhederlaag. De grond en het water op en rond Rhederlaag zijn echter in eigendom van of worden gepacht door een aantal partijen: agrariërs, recreatieondernemers, private personen, Natuurmonumenten, gemeente Zevenaar en Rijkswaterstaat.
Planvorming
Leisure Lands wil graag meer zand en grind uit de plas halen voor commerciële doeleinden. Bij bekendmaking van de plannen in 2017 stuitte dit plan op onbegrip van gebiedspartijen. Daarom werd het Integraal Gebieds Overleg Rhederlaag (IGOR) in het leven geroepen. Door middel van IGOR kunnen gebiedspartijen actief een rol spelen in de doorontwikkeling van het recreatiegebied door gezamenlijk een bijdrage te leveren aan een inrichtingsplan voor het Rhederlaag. In IGOR zitten vertegenwoordigers van inwoners, recreatieondernemers, belangenverenigingen en watersportverenigingen, zo ook het Watersportverbond.
Ontzanden op kleine schaal
Inmiddels is met Leisure Lands afgesproken dat er op kleine schaal ontzand mag worden, terwijl een aantal stranden voor dagrecreatie verbeterd en uitgebreid gaat worden, jachthavens kunnen uitbreiden en het gebied beter bereikbaar wordt door de aanleg van fietspaden, waardoor de veiligheid toeneemt. Op 8 september 2021 kregen een aantal gemeenteraadsleden en wethouders van de Gemeente Zevenaar een rondvaart waar een en ander verduidelijkt werd. Aansluitend werd ingegaan op een aantal hete hangijzers, zoals een gevaarlijke weg (de Marsweg) en de waterkwaliteit van Rhederlaag.
Kwelwater versus IJsselwater
Wat de meesten niet weten is dat het water van Rhederlaag bestaat uit water dat van de Veluwe komt, onder de IJssel door gaat en in Rhederlaag als kwelwater omhoogkomt. De waterkwaliteit zou verminderen door een nieuw project: het Rivierklimaatpark. Dat loopt van de IJsselkop bij Arnhem tot en met het Rhederlaag en heeft als doel de scheepvaart veiliger te maken en nieuwe kansen te bieden voor bedrijven, boeren en overheden langs de IJssel. Het is een project van de gemeenten Arnhem, Westervoort, Rheden en Zevenaar en wordt begeleid door Provincie Gelderland en Rijkswaterstaat.
Water van de IJssel zou dan afgevoerd worden naar het Rhederlaag. Daarmee gaat de waterkwaliteit van Rhederlaag omlaag, omdat het kwelwater van de Veluwe veel schoner is dat het water uit de IJssel. Voor IGOR is dit onbestaanbaar.
Zodra de samenstelling van het college van B&W van Zevenaar bekend is, benadert IGOR hen voor verdere plannen. Wordt vervolgd dus.