De zwemwaterlocatie Rhederlaag Noordoever is één van de vier officiële zwemwaterlocaties in het recreatiegebied Rhederlaag.
Bij Noordoever is het terrein weids. Het terrein heeft een zandstrand met een breedte tot circa 25 meter. Het strand loopt geleidelijk af het water in, waar de bodem vervolgens flauwer afloopt. Het terrein bestaat voornamelijk uit grasweide met her en der een boom of een cluster van bomen. Het deel van de grasweide dat daadwerkelijk voor de badgasten bedoeld is van de parkeergelegenheid afgeschermd met stalen buishekjes.
Faciliteiten
Het toiletgebouw bij Noordoever is op een verhoogd deel van de grasweide geplaatst en bevindt zich ongeveer op zestig meter vanaf het strand. Het is een verbouwde zeecontainer met vier dames- en vier herentoiletten. De toiletten zijn in het zwemseizoen soms gesloten. De toiletten worden een keer per dag schoongemaakt, in het hoogseizoen kan het tweemaal daags zijn. De toiletten zijn met een persleiding aangesloten op het gemeentelijk rioolstelsel. Dat geldt ook voor de toiletgebouwen op de andere zwemlocaties rondom de plas, evenals voor de toiletten op de drie campings.
Figuur 3.2 geeft een indruk van de faciliteiten op de zwemlocatie Noordoever en rondom de plas.
Verspreid over het terrein staan op de grasweide langs het strand ongeveer vijftien vuilnisbakken.
Op de grasweide is een volleybalveld aangelegd en een waterspeelpomp met goten is op het strand geplaatst.
Her en der staan op het grasveld langs het strand stalen bankjes.
Tijdens het zwemseizoen patrouilleren twee werknemers van RGV Holding bv langs de vier zwemstranden rondom de plas. Daardoor is geen constant toezicht op de stranden aanwezig.
De waterpolitie houdt toezicht vanaf het water.
Op de zwemlocatie Noordoever is een drijflijn aanwezig die de zwemzone markeert. Op basis van het protocol ‘zwemwaterlocaties in binnenwater’ is de zwemwaterzone bepaald. De diepte binnen de zwemzone is niet exact bekend. Vanaf de waterlijn loopt de waterbodem flauw af.
In figuur 3.4 is de zwemzone aangegeven als gearceerd gebied.
Bron: Zwemwaterprofiel Rhederlaag Noordoever – Rijkswaterstaat Oost november 2010
Disclaimer
Dit zwemwaterprofiel heeft de status van een onderzoek. Aan de inhoud van dit zwemwaterprofiel kunnen geen rechten worden
ontleend.