De zwemwaterlocatie Rhederlaag Giese Kop is één van de vier officiële zwemwaterlocaties in het recreatiegebied Rhederlaag.
De ligging van de zwemwaterlocatie Rhederlaag Giese Kop is in figuur 3.1 weergegeven.
Giese Kop is gelegen in de oude stroomgeul van de IJssel. Dit verklaart ook de aanwezigheid van kribben op de zwemwaterlocatie. De zwemlocatie draagt de naam van één van de drie toegangen. De twee andere toegangen zijn de Geer en de Meent (zie figuur 3.2).
Bezoekers die met de auto komen, kunnen via een toegang bij Giese Kop de drie locaties bereiken.
Voor bezoekers op de fiets of die wandelend komen is bij de twee andere locaties ook een afzonderlijke toegangsweg.
Pleziervaartuigen kunnen zich in de buurt van de stranden ophouden. Enkele duizenden boten kunnen op het water aanwezig zijn.
Bij Giese Kop markeert een ballenlijn de zwemzone en een bord wijst bestuurders van een pleziervaartuig erop dat doorgang verboden is.
Bij de twee andere locaties zijn geen ballenlijnen aanwezig.
Aan de westkant bij de Meent is een bord geplaatst bedoeld voor de pleziervaart, waarop staat dat ligplaats nemen verboden is.
Een aanvullend bord geeft aan dat dit verbod geldt voor 500 meter in de richting van de zwemstranden.
De zwemzone is alleen bij Giese kop afgebakend met een ballenlijn. Deze is in de figuren 3.2 en 3.4 weergegeven. De diepte bij de ballenlijn bedraagt circa 3 meter. Bij de Geer en de Meent zijn ook stranden aanwezig waar gezwommen wordt. De zwemzone is hier niet afgezet met een ballenlijn.
De diepte van de zwemzone langs de stranden van de Geer en de Meent is niet exact bekend. Het waterpeil kan ook variëren als gevolg van veranderingen in het afvoerregime van de IJssel. Daarnaast kent de oeverlijn door de aanwezigheid van de kribben een grillig verloop. In figuur 3.4 zijn de zwemzones aangegeven als gearceerd gebied.
Faciliteiten
Bij de drie toegangen is een toiletgebouw aanwezig met een heren- en een damesgedeelte. Een wasbak is ook aanwezig. De toiletgedeeltes kunnen worden afgesloten met een ijzeren hek. In het damestoilet zijn vier toiletten aanwezig (met toiletpapier), evenals een wasbak. Ondanks de hekken
zijn de toiletten en toiletgebouwen onderhevig aan vandalisme. Het toiletgebouw bij strand de Giese Kop heeft koude douches aan de buitenkant van het gebouw. De toiletgebouwen staan op een terp en zijn daardoor hoogwatervrij en goed zichtbaar. De toiletgebouwen bevinden zich maximaal zestig meter van het strand af. De toiletgebouwen, inclusief de douches, worden een keer per dag schoongemaakt, in het hoogseizoen kan het tweemaal daags zijn. De toiletten zijn met een persleiding aangesloten op het gemeentelijk rioolstelsel. Dat geldt ook voor de toiletgebouwen op de andere zwemlocaties rondom de plas, evenals voor de toiletten op de campings.
Bij de Geer en de Meent is aan de buitenzijde van het toiletgebouw ook een E.H.B.O-post aanwezig maar deze posten zijn niet meer in gebruik. Bij Giese Kop zijn nabij het toiletgebouw tevens houten hekken geplaatst waar fietsen tegenaan kunnen worden gestald.
Op de drie locaties staat een groot aantal vuilnisbakken. Bij Giese Kop zijn vuilnisbakken met een grote ondergrondse opslag aanwezig, de Velinbakken met een opslag van drie kuub. Deze worden vier keer per jaar geleegd. Bij de twee andere locaties zijn traditionele vuilnisbakken met vuilniszakken geplaatst. Deze worden geleegd wanneer dat nodig is. De prullenbakken staan verspreid over de grasweiden, voornamelijk op de grens van het strand en de ligweide.
Bij de zwemlocatie Rhederlaag Giese Kop zijn twee speeltoestellen: op het strand staat een waterpomp met goten en drijvend in de zwemzone is een vlonder aanwezig. Tijdens het zwemseizoen patrouilleren twee werknemers van RGV Holding bv langs de vier zwemstranden rondom de plas. Daardoor is geen constant toezicht op de stranden aanwezig. De waterpolitie houdt toezicht vanaf het water.
De gemiddelde diepte van het Rhederlaag is 5,5 meter en de maximale diepte bedraagt ongeveer 30 meter. Het waterpeil in de plas kan gedurende het jaar sterk wisselen, doordat de plas aan de noordoostkant in open verbinding staat met de IJssel. Bij hoogwater kan via een overstortkanaal aan de westkant van de (Lathumse) plas overtollig water naar een aangrenzende polder worden geleid.
Droge sloten nabij het Rhederlaag dienen voor een versnelde afvoer van overtollig water in perioden van hoogwater. De verbinding met de IJssel zorgt voor een trekkende werking.
Bron: Zwemwaterprofiel Rhederlaag Giese Kop – Rijkswaterstaat Oost november 2010
Disclaimer
Dit zwemwaterprofiel heeft de status van een onderzoek. Aan de inhoud van dit zwemwaterprofiel kunnen geen rechten worden
ontleend.