Het zwemwater van het Rhederlaag wordt in het zomerseizoen iedere twee weken gecontroleerd door Rijkswaterstaat op kwaliteit en helderheid.
Op Rhederlaag zijn beide punten al jaren goed. Het aantal schadelijke bacteriën in het water zit royaal onder de norm.Verantwoordelijkheid
- Rijkswaterstaat directie Oost Nederland is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit van het oppervlaktewater in het Rhederlaag.
- De provincie Gelderland is verantwoordelijk voor het toezicht op de zwemgelegenheden waaronder het Rhederlaag.
- Leisureland is beheerder van het recreatieobject ‘Rhederlaag’ en verantwoordelijk voor de inrichting van het terrein.
Werkwijze controle waterkwaliteit
Door een medewerker van Rijkswaterstaat wordt op een vaste plaats een monster genomen van het water.
Op een bepaalde diepte wordt wat water in een fles gedaan.Dit watermonster word vervolgens in een laboratorium geanalyseerd en getoetst aan de Nederlandse- en Europese zwemwaternormen.
Het duurt tussen de 10 en 15 dagen voordat de resultaten bekend zijn.
Ook wordt een proef uitgevoerd van de helderheid van het water.Helderheid is met name belangrijk voor de veiligheid.
Door goed zicht op de bodem van het strand kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat er in onverwachte kuilen wordt gestapt.Actueel advies Zwemgelegenheden
De kwaliteit van het zwemwater in Gelderland wordt gedurende de zomermaanden nauwlettend in het oog gehouden.
Niet alleen uit de regelmatige controle van de waterkwaliteit maar ook uit meldingen van gezondheidsklachten of andere bijzonderheden kan blijken dat de waterkwaliteit achteruit gaat.Wanneer er iets met een zwemgelegenheid aan de hand is wordt dit aangegeven via:
- de regionale dagbladen.
- NOS Teletekst (Pag. 725)
- Het Milieu Klachten en informatiecentrum
- Internet: www.zwemwater.nl
Klachten
Klachten over milieukwaliteit in het algemeen, maar ook over zwemwaterkwaliteit in de provincie Gelderland worden centraal verzameld in het Milieu Klachten Centrum van de provincie Gelderland.
Ook kunt u hier een folder over Zwemwater in Gelderland aanvragen.Milieu Klachten en Informatie Centrum (MKIC)
Telefoonnummer: 026-359 99 99
Faxnummer: 026-359 99 98Het postadres is:
Postbus 9090
6800 GX ARNHEMU kunt natuurlijk ook een E-mail zenden !
(provincieloket@gelderland.nl)
Gelderland ProvincieloketDe zwemwaterlocatie Rhederlaag Lathumse Hoek is één van de vier officiële zwemwaterlocaties in het recreatiegebied Rhederlaag.
Op de zwemlocatie is geen drijflijn aanwezig die de zwemzone markeert. De exacte diepte op de zwemlocatie is niet bekend maar de waterbodem loopt vanaf de waterlijn flauw af, waardoor 50 meter vanaf de waterlijn de waterdiepte vermoedelijk minder is dan 1,50 meter.
In de huidige situatie is bij het zanddepot, aan de westzijde van de bomenrij, een stalen kademuur aanwezig waartegen de zandschepen kunnen afmeren. Een hek vormt de scheiding tussen het strand en het zanddepot. De zandschepen vormen een gevaarlijke functie. Het
protocol schrijft voor de zwemzone 50 meter ervan af aan te leggen. Langs de westzijde van de zwemlocatie ligt het overstortkanaal. De monding van dit kanaal kan mogelijk als gevolg van variatie in de waterdiepte een gevaar zijn voor de zwemmers. Noordelijker van het overstortkanaal is het strand minder aantrekkelijk als zwemlocatie, waardoor bezoekers zich overwegend zullen concentreren bij het brede strand. In figuur 3.4 is de zwemzone aangegeven.Faciliteiten
Op de zwemwaterlocatie is toiletgebouw aanwezig met een heren- en een damesgedeelte. Het toiletgebouw is vergelijkbaar met de toiletgebouwen van de naburige zwemwaterlocatie Rhederlaag Giese Kop. Dit betekent onder andere dat in het herengedeelte drie urinoirs aanwezig zijn, waaronder één laag geplaatste, en twee normale toiletten, waar wc-papier aanwezig is op een grote rol. Een wasbak is ook aanwezig. In het damestoilet zijn vier toiletten aanwezig (met toiletpapier), evenals een wasbak. Bij Rhederlaag Lathumse Hoek zijn geen douches aanwezig. De toiletgedeeltes kunnen worden afgesloten met een ijzeren hek.
Het toiletgebouw op een terp geplaatst, waardoor deze hoogwatervrij en goed zichtbaar is. Het toiletgebouw bevindt zich ongeveer zestig meter van het strand af. De toiletten worden een keer per dag schoongemaakt, in het hoogseizoen kan het tweemaal daags zijn. De toiletten zijn met een persleiding aangesloten op het gemeentelijk rioolstelsel. Dat geldt ook voor de toiletgebouwen op de andere zwemlocaties rondom de plas, evenals voor de toiletten op de drie campings.Op de locatie staan circa twaalf vuilnisbakken, voornamelijk op de overgang van de ligweide naar het strand. Velinbakken zijn vuilnisbakken met een opslag van circa drie kuub. Deze worden vier keer per jaar geleegd. Tijdens het zwemseizoen patrouilleren twee werknemers van RGV Holding bv langs de vier zwemstranden rondom de plas. Daardoor is geen constante toezicht op de zwemlocatie zelf aanwezig. De waterpolitie houdt toezicht vanaf het water. Voor versnaperingen kunnen bezoekers terecht bij een restaurant en een ijssalon aan de dijk. Verschillende faciliteiten zijn aangegeven op figuur 3.2.
Op de plas wordt ook gevist, vooral op snoek en snoekbaars maar ook wel op karper. Voor het vissen op de plas is een vergunning nodig van hengelsportvereniging “Ons Genoegen” uit Giesbeek.
Bron: Zwemwaterprofiel Rhederlaag Lathumse Hoek – Rijkswaterstaat Oost november 2010
Disclaimer
Dit zwemwaterprofiel heeft de status van een onderzoek. Aan de inhoud van dit zwemwaterprofiel kunnen geen rechten worden
ontleend.De zwemwaterlocatie Rhederlaag Noordoever is één van de vier officiële zwemwaterlocaties in het recreatiegebied Rhederlaag.
Bij Noordoever is het terrein weids. Het terrein heeft een zandstrand met een breedte tot circa 25 meter. Het strand loopt geleidelijk af het water in, waar de bodem vervolgens flauwer afloopt. Het terrein bestaat voornamelijk uit grasweide met her en der een boom of een cluster van bomen. Het deel van de grasweide dat daadwerkelijk voor de badgasten bedoeld is van de parkeergelegenheid afgeschermd met stalen buishekjes.
Faciliteiten
Het toiletgebouw bij Noordoever is op een verhoogd deel van de grasweide geplaatst en bevindt zich ongeveer op zestig meter vanaf het strand. Het is een verbouwde zeecontainer met vier dames- en vier herentoiletten. De toiletten zijn in het zwemseizoen soms gesloten. De toiletten worden een keer per dag schoongemaakt, in het hoogseizoen kan het tweemaal daags zijn. De toiletten zijn met een persleiding aangesloten op het gemeentelijk rioolstelsel. Dat geldt ook voor de toiletgebouwen op de andere zwemlocaties rondom de plas, evenals voor de toiletten op de drie campings.
Figuur 3.2 geeft een indruk van de faciliteiten op de zwemlocatie Noordoever en rondom de plas.
Verspreid over het terrein staan op de grasweide langs het strand ongeveer vijftien vuilnisbakken.
Op de grasweide is een volleybalveld aangelegd en een waterspeelpomp met goten is op het strand geplaatst.
Her en der staan op het grasveld langs het strand stalen bankjes.
Tijdens het zwemseizoen patrouilleren twee werknemers van RGV Holding bv langs de vier zwemstranden rondom de plas. Daardoor is geen constant toezicht op de stranden aanwezig.
De waterpolitie houdt toezicht vanaf het water.Op de zwemlocatie Noordoever is een drijflijn aanwezig die de zwemzone markeert. Op basis van het protocol ‘zwemwaterlocaties in binnenwater’ is de zwemwaterzone bepaald. De diepte binnen de zwemzone is niet exact bekend. Vanaf de waterlijn loopt de waterbodem flauw af.
In figuur 3.4 is de zwemzone aangegeven als gearceerd gebied.Bron: Zwemwaterprofiel Rhederlaag Noordoever – Rijkswaterstaat Oost november 2010
Disclaimer
Dit zwemwaterprofiel heeft de status van een onderzoek. Aan de inhoud van dit zwemwaterprofiel kunnen geen rechten worden
ontleend.De zwemwaterlocatie Rhederlaag Giese Kop is één van de vier officiële zwemwaterlocaties in het recreatiegebied Rhederlaag.
De ligging van de zwemwaterlocatie Rhederlaag Giese Kop is in figuur 3.1 weergegeven.Giese Kop is gelegen in de oude stroomgeul van de IJssel. Dit verklaart ook de aanwezigheid van kribben op de zwemwaterlocatie. De zwemlocatie draagt de naam van één van de drie toegangen. De twee andere toegangen zijn de Geer en de Meent (zie figuur 3.2).
Bezoekers die met de auto komen, kunnen via een toegang bij Giese Kop de drie locaties bereiken.
Voor bezoekers op de fiets of die wandelend komen is bij de twee andere locaties ook een afzonderlijke toegangsweg.Pleziervaartuigen kunnen zich in de buurt van de stranden ophouden. Enkele duizenden boten kunnen op het water aanwezig zijn.
Bij Giese Kop markeert een ballenlijn de zwemzone en een bord wijst bestuurders van een pleziervaartuig erop dat doorgang verboden is.
Bij de twee andere locaties zijn geen ballenlijnen aanwezig.
Aan de westkant bij de Meent is een bord geplaatst bedoeld voor de pleziervaart, waarop staat dat ligplaats nemen verboden is.
Een aanvullend bord geeft aan dat dit verbod geldt voor 500 meter in de richting van de zwemstranden.De zwemzone is alleen bij Giese kop afgebakend met een ballenlijn. Deze is in de figuren 3.2 en 3.4 weergegeven. De diepte bij de ballenlijn bedraagt circa 3 meter. Bij de Geer en de Meent zijn ook stranden aanwezig waar gezwommen wordt. De zwemzone is hier niet afgezet met een ballenlijn.
De diepte van de zwemzone langs de stranden van de Geer en de Meent is niet exact bekend. Het waterpeil kan ook variëren als gevolg van veranderingen in het afvoerregime van de IJssel. Daarnaast kent de oeverlijn door de aanwezigheid van de kribben een grillig verloop. In figuur 3.4 zijn de zwemzones aangegeven als gearceerd gebied.
Faciliteiten
Bij de drie toegangen is een toiletgebouw aanwezig met een heren- en een damesgedeelte. Een wasbak is ook aanwezig. De toiletgedeeltes kunnen worden afgesloten met een ijzeren hek. In het damestoilet zijn vier toiletten aanwezig (met toiletpapier), evenals een wasbak. Ondanks de hekken
zijn de toiletten en toiletgebouwen onderhevig aan vandalisme. Het toiletgebouw bij strand de Giese Kop heeft koude douches aan de buitenkant van het gebouw. De toiletgebouwen staan op een terp en zijn daardoor hoogwatervrij en goed zichtbaar. De toiletgebouwen bevinden zich maximaal zestig meter van het strand af. De toiletgebouwen, inclusief de douches, worden een keer per dag schoongemaakt, in het hoogseizoen kan het tweemaal daags zijn. De toiletten zijn met een persleiding aangesloten op het gemeentelijk rioolstelsel. Dat geldt ook voor de toiletgebouwen op de andere zwemlocaties rondom de plas, evenals voor de toiletten op de campings.Bij de Geer en de Meent is aan de buitenzijde van het toiletgebouw ook een E.H.B.O-post aanwezig maar deze posten zijn niet meer in gebruik. Bij Giese Kop zijn nabij het toiletgebouw tevens houten hekken geplaatst waar fietsen tegenaan kunnen worden gestald.
Op de drie locaties staat een groot aantal vuilnisbakken. Bij Giese Kop zijn vuilnisbakken met een grote ondergrondse opslag aanwezig, de Velinbakken met een opslag van drie kuub. Deze worden vier keer per jaar geleegd. Bij de twee andere locaties zijn traditionele vuilnisbakken met vuilniszakken geplaatst. Deze worden geleegd wanneer dat nodig is. De prullenbakken staan verspreid over de grasweiden, voornamelijk op de grens van het strand en de ligweide.
Bij de zwemlocatie Rhederlaag Giese Kop zijn twee speeltoestellen: op het strand staat een waterpomp met goten en drijvend in de zwemzone is een vlonder aanwezig. Tijdens het zwemseizoen patrouilleren twee werknemers van RGV Holding bv langs de vier zwemstranden rondom de plas. Daardoor is geen constant toezicht op de stranden aanwezig. De waterpolitie houdt toezicht vanaf het water.
De gemiddelde diepte van het Rhederlaag is 5,5 meter en de maximale diepte bedraagt ongeveer 30 meter. Het waterpeil in de plas kan gedurende het jaar sterk wisselen, doordat de plas aan de noordoostkant in open verbinding staat met de IJssel. Bij hoogwater kan via een overstortkanaal aan de westkant van de (Lathumse) plas overtollig water naar een aangrenzende polder worden geleid.
Droge sloten nabij het Rhederlaag dienen voor een versnelde afvoer van overtollig water in perioden van hoogwater. De verbinding met de IJssel zorgt voor een trekkende werking.Bron: Zwemwaterprofiel Rhederlaag Giese Kop – Rijkswaterstaat Oost november 2010
Disclaimer
Dit zwemwaterprofiel heeft de status van een onderzoek. Aan de inhoud van dit zwemwaterprofiel kunnen geen rechten worden
ontleend.